Drie jaar geleden stond webwarenhuis Wehkamp.nl al eens in de etalage, maar mede-eigenaar en oud-topman van KPN Ad Scheepbouwer kon toen geen koper vinden. Die lijkt er met de Britse investeerder Apax nu wel te zijn.
Apax wil 450 miljoen euro betalen voor RFS Holland, de holding waar onder meer Wehkamp.nl, Fonq en Create2Fit onder vallen. Dat meldt het Financieele Dagblad vrijdag op basis van anonieme bronnen.
RFS Holland is voor 80 procent in handen van voormalig KPN-topman Ad Scheepbouwer, voormalig RFS-directeur Paul Nijhof en financieel directeur Berend van der Maat. Zij namen RFS in 2008 over.
Al eerder probeerden de drie om Wehkamp van de hand te doen. In maart 2012 eindigde RFS de zoektocht naar een koper, kort nadat supermarktketen Ahold concurrent Bol.com kocht. Destijds heette de vraagprijs voor de Wehkampfamilie 800 miljoen euro te zijn.
Dividend uitgekeerd
Nu kunnen Scheepbouwer en co dus wel cashen, al is de verkoopprijs volgens het FD aanzienlijk lager dan de vraagprijs drie jaar geleden.
Overigens keerde RFS de afgelopen jaren flinke dividenden uit, waaronder 50 miljoen euro in 2012 en 40 miljoen euro een jaar later. Daarnaast werd liefst honderd miljoen euro geïnvesteerd in een geautomatiseerd distributiecentrum in Zwolle, dat binnenkort in gebruik wordt genomen.
Groei Wehkamp blijft achter
Door de winstnemingen en het omtoveren van het voormalig postorderbedrijf Wehkamp in een webwinkelgigant, is Wehkamp zijn voorsprong bij de online verkoop van kleding verloren, schrijft het FD. Wehkamp.nl ziet als een van de weinige marktleiders zijn omzet in een snel groeiende markt slechts beperkt groeien.
De omzet van RFS Holland nam in het boekjaar 2013/2014 zelfs met 0,7 procent af tot 498,1 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag dat gedeponeerd is bij de Kamer van Koophandel. Grote internationale branchegenoten als Amazon en Zalando zouden daarom geen interesse in het concern hebben.
Het Britse investeringsfonds Apax is al eigenaar van onder meer de winkelketen Takko en het Nederlandse softwarebedrijf Exact. Het investeringshuis nam in 2004 uitgeversconcern PCM nog over, waardoor de toenmalig eigenaar van het AD, NRC Handelsblad en de Volkskrant met een torenhoge schuld werd opgezadeld.